Sundhed – MEL – Gulerødder

print

Derfor er gulerødder sunde!

Roden på en gulerod samler alt, hvad planten har brug for; vand, kulhydrater (sukker), vitaminer, mineraler, fibre og andre plantestoffer. Alt det, gulerodsplanten gemmer i roden, er også sundt for os.

Alt i din krop har brug for vitaminer. Hud, hår og negle kan ikke vokse, dine tænder falder ud og du bliver hele tiden syg, hvis du mangler vitaminer. Vitaminer hedder a, B, C, d, E, k. de hjælper alle sammen kroppen på forskellig måde.

I en gulerod er der meget Betacaroten. Når du spiser det omdanner din krop det til a-vitaminer. A-vitamin er godt for hud og hår. Det er godt for dine øjne og det er godt til at beskytte dig mod solen. din krops forsvar bliver stærkere, så det kan kæmpe mod sygdom. Ved at spise gulerødder, kan vi hjælpe kroppen med at beskytte huden mod solens stråler.

Man må ikke få for meget a-vitamin. Men du skal spise rigtig mange gulerødder, for at få for meget, så de fleste har ingen grund til at tro, de får for meget. Hvis man spiser rigtig mange gulerødder, bliver ens hud lidt gullig.

Kroppen har også brug for mineraler. Der findes mange sjove navne på mineraler. Her er nogle af de vigtigste: kalk, jod, jern, magnesium, fosfor, kobber, mangan, krom, molybdæn, selen og zink. De hjælper alle sammen din krop. Kalk gør for eksempel dine knogler og tænder stærke og jern sørger for ilt til dit blod, så du ikke bliver for træt.

Kulhydrater er ligesom benzin til en bil. Vi kan ikke bevæge os uden kulhydrater, for de giver os energi. Når du spiser grøntsager, får du ikke ret meget fedt og protein, men du får mange kulhydrater – af de langsomme slags. Man kan også få hurtige kulhy- drater. Langsomme kulhydrater giver energi i lang tid, og de hurtige giver dig meget energi, som ikke holder længe.

Det er fibre, der bestemmer om kulhydrater er langsomme eller hurtige. Mange fibre giver lang- somme kulhydrater og få fibre giver hurtige kulhydrater. Så fibre betyder noget for, hvor lang tid du har ’benzin på motoren’.

Fibre hjælper dine tarme. de laver god bevægelse. På den måde kan kroppen få dét fra maden, den kan bruge og resten bliver sendt ud af bag-udgangen. altså med andre ord: fibre hjælper med at lave en god lort!

Vitaminer og mineraler kan godt lide at arbejde sammen. Derfor skal man have dem alle. De kan også godt lide at arbejde sammen med de andre ting kroppen har brug for: fedt, protein og kulhydrater.

Fedt skal vi bruge for at optage nogle af vitaminerne. Blandt andet a-vitamin. Hjernen kan heller ikke undvære fedt.
Protein skal vi have for at muskler og alt andet i vores krop kan vokse.

Fedt, protein og kulhydrater kaldes også næring. Vi skal have næring for at have energi til at røre os, og til at tænke og for at vokse. For at måle næring bruger man navnene: kalorier eller kilo- joule. Når vi bevæger os meget, bruger kroppen flere kalorier end hvis vi sidder stille.

Hvis vi får for mange kalorier eller kilo-joule, altså hvis vi spiser mere næring end vores krop bruger, bliver vi tykke. Hvis vi ikke får nok, bliver vi magre.

Nogle kalorier eller kilo-joule, kalder vi tomme kalorier eller tomme kilo-joule. de findes for eksempel i slik. det betyder, at du får kalorier, men du får ikke nogle vitaminer og mineraler. Måske bliver du mæt af slik og kan ikke spise noget af det sunde. derfor er slik kun for sjov en gang i mellem.

Gulerødder og andre rodfrugter indeholder meget lidt fedt og protein, men mange vigtige vitaminer, mineraler og kostfibre. I rodfrugterne er der også nogle særlige plantestoffer, som planterne laver for at beskytte deres lager af næring i roden. Disse stoffer findes i meget, meget små mængder, men de er effektive forsvars- stoffer for planten. de samme stoffer, som planten bruger til at undgå sygdomme, kan også hjælpe mennesker mod sygdomme. Rodfrugterne er derfor vigtige at have med, når vi vælger den sunde mad.

Der er mange ting, at huske på, når man gerne vil spise sundt. Men en god huske-regel er:
Spis varieret! det betyder at du skal spise forskellige ting – af de sunde selvfølgelig.

En anden god huskeregel er derfor: spis frugt eller grøntsager seks gange om dagen – men spis forskellige slags.