Sundhed – IND – Æbler – Lærer

print

Sund med æblet

Afsnittet omhandler næringstoffer, vitaminer og mineraler generelt, men æblets indhold fremhæves dog.

Til sundhed hører også bevægelse. Derfor foreslås en æblestafet

Del eleverne i grupper, der passer godt i klassens størrelse. Find et godt sted inde eller ude.

Vælg ikke for store æbler til denne stafet.

Æble-løb: almindeligt stafetløb, hvor stafetten, der skal gives videre er et æble (lang bane).

Næse-æble-rul: med næsen, skal eleverne skubbe æblet foran sig – runde markøren og vende tilbage med stafetten til næste deltager. (kort bane).

Æble-knæ: I denne stafet skal eleverne gå med et æble mellem knæene uden at tabe æblet. (kort bane).

Æble-hage: Nu skal æblet under hagen.
Æble-par: Nu skal de gå to og to med et æble mellem panderne uden at tabe det. Æble-på-hovedet: Hvem kan gå længst uden at æblet falder ned.

Andre sjove aktiviteter:
Æble-guf: Bind snor om stilkene og lad det hænge ned fra noget. Spis æblet med hænderne på ryggen.

Æble-i-vand: forsøg at fange æblet i stilk, når det flyder i en balje med vand, uden brug af hænder.

Points gives selvfølgelig i æbler. For hver konkurrence holdet vinder, får det et rødt æble. Snydes der gives der grønne æbler som strafpoint. Til sidst trækkes de grønne fra de røde. At tabe et æble er ikke snyd.

”Et æble om dagen holder doktoren væk.” Sådan siger de også i England: ”An apple a day, keeps the doctor away.”

Det er nok, fordi et æble er fyldt med vitaminer og mineraler, som er gode for kroppen. Vitaminer hedder A, B, C, D, E, K. De hjælper alle sammen kroppen på forskellig måde.

I æbler er der rigtig mange vitaminer. Der er især mange C-vitaminer. C-vitaminer hjælper dig med at gøre dit forsvar mod sygdom stærkt. Der er flest C-vitaminer i et frisk æble. Når man gemmer æbler, mister de nogle C-vitaminer. Alligevel har det været – og er det stadigvæk – en god vitaminkilde om vinteren.

Der er forskel på, hvor meget C-vitamin forskellige sorter har. De sure har mere C-vitamin end de søde.

De fleste C-vitaminer sidder lige under skrællen. Derfor er det godt at spise æble med skræl.

Der findes mange sjove navne på mineraler. Her er nogle af de vigtigste: kalk, jod, jern, magnesium, fosfor, kobber, mangan, krom, molybdæn, selen og zink. Alle sammen hjælper din krop. Kalk gør for eksempel dine knogler og tænder stærke og jern sørger for ilt til dit blod, så du ikke bliver for træt. I et æble er der jern.

Vitaminer og mineraler kan godt lide at arbejde sammen. Derfor skal man have alle sammen. De kan også godt lide at arbejde sammen med de andre ting, kroppen har brug for: Fedt, protein og kulhydrater.

Fedt skal vi bruge for at optage nogle af vitaminerne. Hjernen kan ikke undvære fedt.

Protein skal vi have, for at muskler og alt andet i vores krop kan vokse.

Kulhydrater er lige som benzin til en bil. Vi kan ikke bevæge os uden kulhydrater, for de giver os energi.

Når du spiser frugt, får du ikke ret meget fedt og protein, men du får mange kulhydrater. Du får også fibre.

Fibre betyder noget, for hvor lang tid du har ’benzin på motoren’. Slik har for eksempel mange kulhydrater. De giver dig energi. Bare ikke i lang tid, for der er ingen fibre i slik.

Fibre hjælper også dine tarme. De laver god bevægelse. På den måde kan kroppen få det fra maden, den kan bruge og resten bliver sendt ud af bagudgangen. Altså med andre ord: fibre hjælper med at lave en god lort!

Fedt, protein og kulhydrater kaldes også næring. Vi skal have næring for at have energi til at røre os og til at tænke og for at vokse. For at måle næring bruger man navnene: kalorier eller kilo- joule.

Hvis vi får for mange kalorier eller kilojoule. Altså hvis vi spiser mere næring end vores krop bruger, bliver vi tykke. Hvis vi ikke får nok, bliver vi magre.

I æbler og andre frugter er der ikke så mange kalorier.,

Nogle kalorier eller kilojoule, kalder vi tomme kalorier eller tomme kilojoule. De findes for eksempel i slik. Det betyder, at du får kalorier, men du får ikke nogle vitaminer og mineraler. måske bliver du mæt af slik og kan ikke spise noget af det sunde. Hvis du har lyst til noget sødt, så husk at et æble også er sødt.

Det betyder ikke, at du bare skal spise kilovis af æbler hver dag. Selvom de er sunde, kan dine tænder ikke klare så meget sukker og så meget syre. Det er bedst at spise lidt forskelligt.

Syre i æblet gør dem sure. Sukker i æblet gør dem søde.

Der er mange ting, at huske på, når man gerne vil spise sundt. men en god huskeregel er: Spis varieret! Det betyder, at du skal spise forskellige ting – af de sunde selvfølgelig.

En anden god huskeregel er: spis frugt eller grøntsager seks gange om dagen.