Sundhed – MEL – Æbler

print

Sund med æblet

”Et æble om dagen holder doktoren væk.” sådan siger de også i England: ”An apple a day, keeps the doctor away.”

Det er nok, fordi et æble er fyldt med vitaminer og mineraler, som er gode for kroppen. Vitaminer hedder A, B, C, D, E, K, og de hjælper alle sammen kroppen på forskellig måde.

I æbler er der især mange C-vitaminer. C-vitaminer hjælper
dig med at gøre dit forsvar mod sygdom stærkt. Der er flest C-vitaminer i et frisk æble. Når man gemmer æbler, mister de nogle C-vitaminer. Alligevel har det været – og er det stadigvæk – en god vitaminkilde om vinteren.

Der er forskel på, hvor meget C-vitamin forskellige sorter har. De sure har mere C-vitamin end de søde.

De fleste C-vitaminer sidder lige under skrællen. Derfor er det godt at spise æble med skræl.

Mineraler er også noget, du skal have. Her er nogle af de vigtigste: kalk, jod, jern, magnesium, fosfor, kobber, mangan, krom, molybdæn, selen og zink. Alle sammen hjælper din krop. kalk gør for eksempel dine knogler og tænder stærke, og jern sørger for ilt til dit blod, så du ikke bliver for træt. I et æble er der jern.

Vitaminer og mineraler kan godt lide at arbejde sammen. Derfor skal man have alle sammen. De kan også godt lide at arbejde sammen med de andre ting, kroppen har brug for: Fedt, protein og kulhydrater.

Fedt skal vi bruge for at optage nogle af vitaminerne. Hjernen kan ikke undvære fedt.

Protein skal vi have, for at muskler og alt andet i vores krop kan vokse.

Kulhydrater er lige som benzin til en bil. Vi kan ikke bevæge os uden kulhydrater, for de giver os energi.
Når du spiser frugt, får du ikke ret meget fedt og protein, men du får mange kulhydrater. Du får også fibre.

Fibre betyder noget, for hvor lang tid, du har ’benzin på motoren’. slik har for eksempel mange kulhydrater. De giver dig energi. Bare ikke i lang tid, for der er ingen fibre i slik.

Fibre hjælper også dine tarme. De laver god bevægelse. På den måde kan kroppen få dét fra maden, den kan bruge og resten bliver sendt ud af bagudgangen. Altså med andre ord: fibre hjælper med at lave en god lort!

Fedt, protein og kulhydrater kaldes også næring. Vi skal have næring for at have energi til at røre os og til at tænke og for at vokse. For at måle næring bruger man navnene: kalorier eller kilo- joule.

Hvis vi får for mange kalorier eller kilo-joule – altså hvis vi spiser mere næring end vores krop bruger, bliver vi tykke. Hvis vi ikke får nok, bliver vi magre.

I æbler og andre frugter er der ikke så mange kalorier.,

Nogle kalorier eller kilo-joule kalder vi tomme kalorier eller tomme kilo-joule. De findes for eksempel i slik. Det betyder, at du får kalorier, men du får ikke nogle vitaminer og mineraler. Måske bliver du mæt af slik og kan ikke spise noget af det sunde. Hvis du har lyst til noget sødt – så husk, at et æble også er sødt.

Det betyder ikke, at du bare skal spise kilovis af æbler hver dag. selvom de er sunde, kan dine tænder ikke klare så meget sukker og så meget syre. Det er bedst at spise lidt forskelligt.

syre i æblet gør dem sure. sukker i æblet gør dem søde.

Der er mange ting at huske på, når man gerne vil spise sundt. Men en god huskeregel er:
spis varieret! Det betyder at du skal spise forskellige ting – af de sunde selvfølgelig.

En anden god huskeregel er: spis frugt eller grøntsager seks gange om dagen.

Når du spiser frugt, får du ikke ret meget fedt og protein, men du får mange kulhydrater. Du får også fibre.

Fibre betyder noget, for hvor lang tid du har ’benzin på motoren’. Slik har for eksempel mange kulhydrater. De giver dig energi. Bare ikke i lang tid, for der er ingen fibre i slik.

Fibre hjælper også dine tarme. De laver god bevægelse. På den måde kan kroppen få det fra maden, den kan bruge og resten bliver sendt ud af bagudgangen. Altså med andre ord: fibre hjælper med at lave en god lort!

Fedt, protein og kulhydrater kaldes også næring. Vi skal have næring for at have energi til at røre os og til at tænke og for at vokse. For at måle næring bruger man navnene: kalorier eller kilo- joule.

Hvis vi får for mange kalorier eller kilojoule. Altså hvis vi spiser mere næring end vores krop bruger, bliver vi tykke. Hvis vi ikke får nok, bliver vi magre.

I æbler og andre frugter er der ikke så mange kalorier.,

Nogle kalorier eller kilojoule, kalder vi tomme kalorier eller tomme kilojoule. De findes for eksempel i slik. Det betyder, at du får kalorier, men du får ikke nogle vitaminer og mineraler. Måske bliver du mæt af slik og kan ikke spise noget af det sunde. Hvis du har lyst til noget sødt, så husk at et æble også er sødt.

Det betyder ikke, at du bare skal spise kilovis af æbler hver dag. Selvom de er sunde, kan dine tænder ikke klare så meget sukker og så meget syre. Det er bedst at spise lidt forskelligt.

Syre i æblet gør dem sure. Sukker i æblet gør dem søde.

Der er mange ting, at huske på, når man gerne vil spise sundt. Men en god huskeregel er: Spis varieret! Det betyder, at du skal spise forskellige ting – af de sunde selvfølgelig.

En anden god huskeregel er: spis frugt eller grøntsager seks gange om dagen.