Den nære omverden
- Kende flere navne på planter samt de vigtigste kendetegn, der henfører dem til systematiske grupper
- Kende planters forskellige levesteder og livsbetingelser herunder behov for føde, luft, lys, vand og temperatur
- Beskrive planter samt forklare deres funktioner og livsbetingelser
- Gøre rede for fænomener, der knytter sig til vejret og årstiderne
- Kende næringsstofferne protein, fedt og kulhydrat
- Beskrive og give eksempler på planter fra forskellige verdensdele
- Finde ligheder og forskelle mellem levevilkår og livsbetingelser for planter i det nære og det fjerne
- Give eksempler på naturanvendelse og naturbevarelse – landbrug
- Træk af teknologiens historie og anvendelse samt følgevirkninger ofr planter og mennesker
- Gennemføre iagttagelser, undersøgelser og eksperimenter
- Anvende udstyr og hjælpemidler, der passer til opgaven samt organisere forløbet
- Ordne og vurdere data
- Konkludere ud fra iagttagelser, undersøgelser, dataopsamling, faglig læsning og interview både på skolens område og uden for dette
- Formidle resultater af egne og andres data
Historie
Udviklings- og sammenhængsforståelse
- Fortælle om familie og slægte – (hvad spiste/dyrkede dine bedsteforældre)
- Magtforhold (konge/adel – bønder)
- Påvise udenlandsk indflydelse på udviklingen i Danmak på erhvervsmæssige og kulturelle områder
- Gengive historiske fortællinger fra dansk historie
- Etablere en tidslinje
- Betegnelser for tidsepoker
- Fortælle om sammenhænge mellem materielle kår og hverdagsliv
- Opsøge viden om fortiden i forskellige typer medier
Dansk
Det talte sprog
- Bruge talesproget i samtale, samarbejde og diskussion
- Videreudvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk
- Fortælle, forklare, kommentere, (interviewe) og fremlægge
- Give udtryk for erfaringer og viden
- Lytte aktivt til andre
- Søge ordforklaring til forståelse af ord og fagudtryk
- Læse alderssvarende faglitteratur og digitale tekster
- Kende betydning af ord og begreber i hverdagssprog
- Opnå kendskab til, hvordan sprog fra forskellige tider afspejler den periode, den er blevet til i
- Iagttage forskelle og ligheder i sprog fra forskellige kulturer (historisk set)
- Forstå samspillet mellem sprog og kultur og betydningen af sproglig mangfoldighed
- Kende betydningen af tekniske og abstrakte ord og fagtermer
Hjemkundskab
Sundhed – kost, ernæring, hygiejne
- Energigivende stoffers, fibres, vitaminers og mineralers ernæringsmæssige betydning
- Sammensætte og tilberede enkle retter, der er kendetegnende for historiske perioder og kulturer
- Få en forståelse af mad og måltider i et socialt, kulturelt og historisk perspektiv
- Reflektere over og sætte ord på sansemæssige oplevelsers samspil med følelser, individuelle erfaringer og kultur samt det æstetiske i forbindelse med fødevarer
- Tage stilling til madens og måltidets betydning for sundhed og livskvalitet
- Sætte navne på almindeligt anvendte råvarer og inddele dem i fødevaregrupper
- Få en forståelse af fødevarernes vej fra jord til bord (oprindelse, sæson, produktion, distribution, indkøb, anvendelse)
- Analysere forskellige fødevaregruppers kvalitet i forhold til smagsmæssige egenskaber
- Analysere faktorer, der styrer vores forbrug, kostvaner, herunder udviklingen i vareudbud, teknologi, tid, kræfter og ressourcer i hverdagen samt kulturelle og æstetiske aspekter
- Forklare madens, forbrugets betydning for miljø, sundhed og livskvalitet.
- Tage kritisk stilling som forbruger såvel som til vilkår for at leve bæredygtigt og med både sundhed og livskvalitet
- Opleve med alle sanser, fortolke egne oplevelser
- Arbejde praktisk, eksperimenterende og håndværksmæssigt